Friday, May 23, 2008

Harga Barang Naik vs Gaji

Ciplak from no2umno berbunyi:

Semalam aku gi membeli belah barangan dapur. Barangan naik harga usah cerita la. Semua nak naik. Kalau dulu RM200 boleh belanja untuk setengah bulan tapi sekarang seciput je. Menyampah pun ada. Di dalam semua barangan mahal mahal, gaji masih macam itu lagi. Bayang kan mereka mereka yang bergaji rendah, beranak ramai. Pening dibuatnye.

Ku belek beras .... tersirap rasanya darah. Dulu beras yang aku selalu beli cuma RM26.00 untuk 10 kilo sekarang sudah naik sampai RM31.00.

Dalam hati menyumpah. Bukan tak tau tektik naik harga barang yang selalu kena pada rakyat. Tapi macam dah tak boleh buat apa apa. Bila barangan kurang di pasaran, dia katalah bencana itu dan bencana ini. Perang itu, perang ini. Banjir situ banjir sana dan banyak lah alasan bodoh diorang. Ambil kesempatan dengan keadaan dunia. Lepas tu bila keadaan menjadi pulih, barangan yang mahal, tidak pulak turun harga.

Kalau tak tipu, tak boleh ke kaya? Bila timbul isu lain, isu beras pun terus lenyap. Harga pun dah naik, rakyat pun terpaksa lah beli....Yang untung pemborong termasuk BERNAS. Sapa lah mangkuk mangkuk dalam sana?

Orang kata ada hari antara hari sial, tapi pada aku semua hari pun baik baik. yang sial adalah orang orangnya.

Ada persatuan pengguna pun tak peka, ada menteri tak boleh pakai, ada kerajaan pula tak boleh harap.

No comments: